keskiviikko 20. elokuuta 2014

Selkää särkee ja haukee

On se hyvä että ihmiseltä viedään liika päätösvalta pois. Sellanen jolla se ei mitään tee ja joka helposti olisi haitallistakin itselleen. Tämä tuli jälleen mieleen kun vanha selkävaiva uusiutui ja muutaman päivän sattui niin että sängystäkin sai nousta tippa linssissä (ei liikutuksesta). Nimittäen jos nyt itse saisin päättää mitä tehdä, lähettäisin varmaankin vaimon ostamaan lääkettä apteekista, mutta eihän se niin yksinkertaista ole kun lääkkeet ovat vakava juttu ja niiden ymmärtämiseen tarvitsee käydä monen monituista vuotta kouluja. Tiedänhän minä että viimeksi auttoivat Voltaren ja pari lääkettä joiden nimeä en enää lunttaamatta muista, mutta tajuaisinko kuitenkaan pyytää nyt samoja lääkkeitä uudestaan? Saattaisinkin pyytää hakemaan vaikkapa täishampoota tai syylänpoistoon käytettävää ponnekaasupulloa, joista ei tietenkään olisi mitään apua ja selkäsärky jatkuisi ihan yhtä kipeänä, vaikkakin mieli ehkä hiukan parempana kun tietäisin että nyt ainakaan ei ole täitä päässä.

Tämän vuoksi meillä on onneksi reseptipakko suurimmassa osassa lääkkeitä. Ja reseptiähän ei tietty voi itse tai vaimo kirjoittaa, vaan se pitää hakea lääkäriltä. Lääkärille pitää kertoa oireet ja jos on ollut lääkitys ennenkin, senkin kertominen on suotavaa. Lääkäri sitten osaa lukea sieltä monitorilta mitkä olivat niiden lääkkeiden nimet ja kirjoittaa ne epäselvästi reseptille ja merkitsee nyhtäysrekisteriin että nyhtäkääpä tältä tyypiltä viisi kymppiä kun tuli kuluttamaan meidän aikaa. Tämän jälkeen lääkkeiden haku on turvallista kun lääkärikin on oman mielipiteensä niiden tarpeesta kertonut.

Voihan tietty käydä kuten nyt, että selkä on niin kipeä ettei lääkärille lähtöä tulisi mieleenkään harkita. Sellaisessa tilanteessa kannattaa ehkä vain koittaa makoilla pari päivää ja toivoa että vaiva menee ohi, sillä on se joka tapauksessa turvallisempaa kuin mennä sokkona täishampoota ostamaan. Sama juttu muuten astman kanssa. Ei siitä astmakohtauksesta kannata huolehtia, vaarattomampi se on kuin väärä lääkitys.

Tiesittekö muuten, että se lääkäri voi kirjoittaa reseptin myös sähköiseksi, mutta silloin se maksaa enemmän. Syykin tähän on selkeä ja se on työllisyyspoliittinen. Jos apteekkareilla ei menisi puolet päivästä lääkäreiden käsialan tulkkaamiseen, tarvittaisiin puolet vähemmän apteekkareita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti